Collega aan het woord

"Het overzicht houden, ook op kleinere projecten"

Zeray Teclehaimanot is 37 jaar en komt uit Amsterdam. Hij werkt daar bij Unica als Senior Engineer Elektrotechniek.

hero-image

Hoe kwam jij uit bij een technische baan?

“Op de middelbare school kon ik kiezen uit elektrotechniek, metaal, administratie en verzorging. Dat werd elektrotechniek, daar had ik al de meeste affiniteit mee. Ik dacht er op die leeftijd niet al te veel over na wat ik er later mee zou gaan doen. Maar het beviel en ik ben vervolgens de mts en daarna ook de hts gaan doen.

Ik ben mijn loopbaan begonnen als trainee, toen doorgegroeid naar ontwerper/tekenaar engineering en nu ben ik lead engineer. Dat werk doe ik voor elektrotechnische installaties in utiliteitsprojecten.”

 

Waar is jullie team mee bezig?

“De afdeling waar ik werk doet normaal gesproken modificaties. Klussen worden vooral uitgevoerd met een service-mindset. Maar voor dit project zijn wij ook betrokken bij het engineeringstraject voor de gebouwgebonden installaties, dit dient dus projectmatig opgepakt te worden. Zo ben ik betrokken om voor de E-installaties de engineering op te pakken.

Het gaat namelijk om de Afsluitdijk, die wordt verstrekt. Er komen hier twee nieuwe dienstgebouwen, voor beheer van de sluizen en alles eromheen. Wij zorgen samen met diverse nevenaannemers voor de gebouwgebonden installaties.

Daarnaast werk ik aan de Schipholbrug, een project van Rijkswaterstaat. Ze gaan de brug verbreden en komt er een dienstvoorziening. Ook daar gaan we de gebouwgebonden installaties doen.”

 

Wat houdt jouw werk in en wat heb je ervoor nodig?

“In verband met de drukte privé vind ik deze workload wel even fijn zo, maar anders gaat mijn voorkeur uit naar de grotere utiliteitprojecten. Daarin werk je in grotere engineering teams. Dan heb ik een meer coördinerende rol, om bijvoorbeeld alles goed af te stemmen met de opdrachtgever, architect, constructeur en bouwkundig aannemer en natuurlijk met je team.

Om je werk als lead engineer goed te doen, is het in de eerste plaats belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de technische zaken. En dat je niet meteen de diepte in gaat, maar goed de hoofdlijnen in de gaten houdt, het overzicht bewaart.

Je hebt ook communicatieve vaardigheden nodig, want je communiceert met veel partijen. Tot slot is het belangrijk om pragmatisch te zijn. Zo probeer ik complexe onderdelen laag voor laag af te pellen om het overzicht te krijgen en te houden.

Een engineering project duurt meestal driekwart jaar, dus dan bouw je letterlijk wat op. Aan het begin is er niks, maar uiteindelijk heb je definitief gestempelde tekeningen. Onderweg leer je van de mensen om je heen, die laten zien hoe dingen nog beter gedaan kunnen worden. De meeste ins en outs leer je natuurlijk op het werk.”

 

Tot slot, is er nog iets waar je in wil ontwikkelen?

“Ik heb een paar jaar geleden de HIT-E gedaan (Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties, red.), dat was twee jaar lang 1 dag in de week opleiding en aan het eind een afstudeerscriptie.

Ik zou graag de werktuigbouwkundige kant nog wat beter snappen. Zodat ik de W-installaties, op hoofdlijnen, net zo snel doorheb als de E-installaties.”

 

 

Headerafbeelding afkomstig van unica.nl