De technieksector: een tekort aan technici?

Bij Techfield zien we het tekort aan technici in Nederland niet als een onoverkomelijk probleem, maar als een uitdaging die we actief aanpakken. John Huizing, directeur van ROVC, bevestigt dat we voor een uitdaging staan. 

hero-image

Volgens zijn onderzoek moeten we de technieksector aantrekkelijker maken voor nieuwkomers en diversiteit bevorderen. Huizing zegt: "We moeten de ouderwetse manier van werken loslaten en het aantrekkelijker maken voor jongeren en vrouwen om voor de techniek te kiezen." Dit betekent dat we actief vrouwen en jongeren moeten werven en een flexibele werkweek van 32 uur moeten omarmen.

Het klimaatakkoord en energietransitie spelen een rol

Het tekort wordt nog verergerd door de groeiende vraag naar technici voor klimaat- en energietransitieprojecten. Huizing waarschuwt dat zonder nieuwe maatregelen, het tekort aan technisch personeel dit decennium even hoog blijft. "De problemen nemen toe, vooral vanwege alle plannen van de overheid rond het klimaatakkoord en de energietransitie," zegt Huizing. 

“We hebben een vracht aan mensen nodig.”, John Huizing

Hij geeft een voorbeeld: “We kregen onlangs de vraag of we even 1500 laadpaal monteurs konden opleiden. Het opleiden is geen probleem, maar waar vind je die mensen? Elk installatiebedrijf schreeuwt nu om mensen voor warmtepompen, zonnepanelen en meterkast verzwaring.”

Nieuwe maatregelen zijn hoog nodig

Dit kan de energietransitie en innovatie in gevaar brengen. "Zonder nieuwe maatregelen blijft het tekort aan technisch personeel dit decennium zo hoog als nu," waarschuwt Huizing. “Dan zet de arbeidskrapte niet alleen een streep door de energietransitie, maar worden we als land ook minder innovatief en kunnen we zelfs onze welvaart verliezen.”

Bij Techfield nemen we deze waarschuwing ter harte. Met onze brede ervaring in de techniek en specifieke kennis van de werkvoorbereidende rollen binnen de installatietechniek, begrijpen we de nuances van de sector. 

We weten precies welke kennis, ervaring en kwaliteiten nodig zijn en hoe we die kunnen uitdiepen. Daarom zijn we bij Techfield niet alleen een waardevolle partner in het aanpakken van het tekort aan technici in Nederland, maar ook een bondgenoot voor iedereen die een carrière in de techniek overweegt.

Ben je geïnteresseerd in een carrière in de techniek? Bekijk hier onze vacatures

author-image
Dwight Oehlers

Co-founder & consultant Techfield

author-image
Dwight Oehlers

Co-founder & consultant Techfield