Collega aan het woord

"Het mooie van techniek is dat het nooit stilstaat."

Vanaf zijn zestiende is Paul, geboren en getogen in Venray, al bezig met techniek. Na zijn opleiding aan de MTS Elektrotechniek in Helmond in 1982, heeft hij zich volledig ondergedompeld in de wereld van technische innovaties. Paul ziet altijd de zonnige
kant van het leven. Zijn motto: "Het glas is altijd halfvol. Ik zie altijd de kansen, of ze er nu zijn of niet, en blijf positief." 

hero-image

"De uitdagingen die iedereen als onmogelijk beschouwt, die vind ik het leukst om aan te pakken."

 

Waarom heb je gekozen voor de techniek?

Paul's liefde voor techniek begon vroeg. "Het is gewoonweg boeiend om iets te maken, te bedenken, en vooral iets werkend te krijgen dat waarde toevoegt," zegt hij. Het echte keerpunt kwam in 1991. "Dat jaar maakte ik een uitstapje buiten de elektrotechniek, maar al snel realiseerde ik me dat mijn hart echt bij techniek lag. Ik keerde terug en volgde deeltijd HTS Eindhoven TU/e in technische bedrijfskunde." 

Zijn carrière startte hij in de stallenbouw voor de veeteelt, letterlijk tussen het vee. "Van monteur tot projectleider, van technisch tekenaar tot bedrijfsleider, ik heb het allemaal gedaan. En zeven jaar geleden besloot ik om ook zelfstandig aan de slag te gaan."

 

Technologie Toen en Nu

"Het is fascinerend als je bedenkt hoe we vroeger werkten," begint hij. "In mijn beginjaren waren we omringd door enorme tafels vol met computers. We hadden een wirwar van technieken die we moesten begrijpen en met elkaar verbinden. Tegenwoordig is dit zó anders.”

"Bijna alles wat we vroeger deden met gigantische computers, kunnen we nu doen met onze smartphone. Als je nu kijkt en ziet hoe de technologie sneller, krachtiger en toegankelijker is geworden voor iedereen, dan is het bijna onvoorstelbaar!"

Maar deze vooruitgang brengt volgens Paul ook nieuwe uitdagingen met zich mee. "Met de toegankelijkheid van technologie op mobiele apparaten, zijn de risico's op het gebied van veiligheid aanzienlijk toegenomen. Vroeger was een beveiligingslek beperkt tot de fysieke toegang tot een computer of netwerk. Nu, met alles verbonden via het internet, zijn de drempels voor kwaadwillenden veel lager."

"We moeten ons realiseren dat met elke technologische vooruitgang, er nieuwe verantwoordelijkheden en risico's bij komen. Het is essentieel dat we ons blijven ontwikkelen, niet alleen in onze technische vaardigheden maar ook in ons begrip van veiligheid."

 

De onverwachte wending naar Techfield

"Het was echt een reeks van toevalligheden," begint hij met een lach. "Ik stond letterlijk op Schiphol, klaar om naar Aruba te vliegen voor een welverdiende vakantie, toen ik een telefoontje kreeg van Techfield. Zij vertelde over een spannende kans bij de TU/e. Het was zo onverwacht, maar het prikkelde direct mijn interesse."

Paul beschrijft hoe hij, ondanks dat hij op het punt stond te in te stappen voor zijn vlucht, deze kans greep. "Daar stond ik dan, in de vertrekhal, te praten over een potentiële carrièrestap. Daarna heb ik tijdens mijn verblijf op Aruba mijn cv en gegevens bijgewerkt en gelijk doorgestuurd!” Het liet niet lang op zich wachten.

Nog voordat mijn vliegtuig terug naar Nederland opsteeg, had ik al twee gesprekken gepland staan bij de TU/e! Dat was echt een unieke ervaring. Ik had nooit gedacht dat mijn vakantie naar Aruba zou leiden tot een nieuwe fase in mijn carrière."

 

Paul’s advies voor beginnende technici

"Techniek blijft altijd ontwikkelen. Het mooie van techniek is dat het nooit stilstaat. Er is altijd iets nieuws op de horizon, maar de kern blijft hetzelfde: het is en blijft mensenwerk."

Zijn advies is duidelijk: blijf nieuwsgierig en sta open voor alle mogelijkheden die de techniek biedt. "De toekomst van techniek is niet alleen in de handen van machines en computers, maar vooral in de handen van creatieve, veelzijdige mensen die durven te dromen en te doen."

“Voor degenen die net beginnen in de techniek, zou ik zeggen: kijk breed. Verken verschillende facetten voordat je je specialiseert. De wereld vraagt om specialisten, maar er is zeker ook een kracht in veelzijdigheid. Door je in meerdere gebieden te verdiepen, open je deuren die anders gesloten zouden blijven.”