Welke rol in de techniek past bij jou?

Werken in de techniek betekent doorgaans dat je over vele verschillende kwaliteiten moet beschikken als persoon. Buiten bepaalde kennis, opleidingen of certificeringen moet je ook bepaalde persoonskenmerken of ‘soft-skills’ hebben om je functie goed uit te kunnen voeren. In de praktijk bestaat een functie vaak uit een combinatie van meerdere rollen, waarbij één rol overheersend is. Welke rol past het beste bij jou?

hero-image

Technisch inhoudelijke rol

Als de technische rol voor jou is weggelegd, heb je waarschijnlijk ook al sinds je jeugd een hobby die iets met techniek te maken heeft. Speelde je vroeger met technisch speelgoed zoals K’NEX of Meccano? Heb je verschillende apparaten in en uit elkaar gehaald om er achter te komen hoe iets precies werkt? Dan is de technisch inhoudelijke rol er eentje die jou energie kan geven.

Binnen de industrie kan je je in deze rol bezighouden met o.a. tekenen en engineering van technische installaties. Binnen de installatietechniek kan je bijvoorbeeld als constructeur aan het werk, die berekeningen maakt die te maken hebben met de verwarming of luchtzuiveringsystemen van een pand. In deze rol ben je dus voornamelijk bezig met het uitdenken van technische oplossingen.

Adviserende rol

Kan jij jezelf helemaal verliezen in het verdiepen in één onderwerp? Neem je graag een specialistische rol op je om anderen vervolgens te kunnen helpen met jouw specifieke kennis? Dan is de adviserende rol er eentje die goed bij je zal passen.

De omgeving waarin je werkt als adviseur, kan echt van alles zijn afhankelijk van je specialisme. Je komt vooral veel over de vloer bij klanten om hen te helpen. Denk binnen de industrie aan een rol als technisch adviseur, die zijn kennis over de optimalisatie van een productieproces deelt. Binnen de installatietechniek kan het zijn dat je de functie van commercieel adviseur vervult, die te maken krijgt met een vraagstuk over isolatie van een gebouw.

Praktische rol

Ben jij die go-to persoon die gebeld wordt door kennissen, vrienden of familie wanneer een apparaat stuk is? Ben je niet bang voor vieze handen en ben je het liefste gewoon lekker met je gereedschap in de weer? Dan is een praktische rol in de techniek iets voor jou!

Ook deze rol kan je doen in allerlei verschillende omgevingen. Denk aan fabrieken waarin je een productieproces bijstelt, of een gebouw waarvan je aan de buitenverlichting sleutelt. Je werkzaamheden kunnen variëren van grove techniek tot fijnmechanisch of elektronisch werk. Denk aan functies zoals fieldservice engineer, productie engineer of servicemonteur.       

Regelend/coördinerende rol

Had je vroeger bij sport of scouting al een leidende rol of vind je het leuk om rolverdelingen te maken en mensen aan te sturen? Ben je niet verlegen en graag in sociale sferen? En vind je het leuk om met mensen te werken, vanuit een bepaalde resultaatgerichtheid? Dan is de regelend/coördinerende rol voor jou misschien wel uitermate geschikt!

Leidingevende functies in de techniek waarin taken als plannen en organiseren een grote rol spelen, vereisen sterke persoonlijke eigenschappen zoals hierboven omschreven. Je behoudt het overzicht en stuurt je team aan om een taak of project tot een goed einde te brengen. Denk hierbij aan functies zoals planner, werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider, projectmanager of projectengineer.

Commerciële rol

Als de commerciële rol voor jou is weggelegd, ben jij iemand die van jongs af aan al bezig was met dealtjes sluiten. Weet jij anderen vaak wel te overtuigen en trek jij bij het maken van afspraken eigenlijk altijd aan het langste eind? Omschrijven anderen je als vlot en competitief? Kan je anderen goed inschatten en weet jij hoe je anderen enthousiasmeert? Dan is deze rol er eentje voor jou.

Je resultaatgerichtheid en commerciële perspectief kan je binnen de techniek inzetten in binnen- of buitendienstfuncties. Denk aan een functie als inkoper van technische producten of diensten, of een accountmanagersfunctie die bij (potentiële) klanten op bezoek gaat ten behoeve van de relatie (en natuurlijk, verkoop). In een functie als sales engineer kan je met jouw technische kennis advies geven over aankopen van hard- of software voor een bedrijf.

Heb je nu een beetje een beeld van welke functies in de techniek goed bij jou als persoon zouden passen? Bekijk dan ook meteen onze actuele vacatures en wellicht zit jouw toekomstige functie er wel tussen!

author-image
Dwight Oehlers

Co-founder & consultant Techfield

author-image
Dwight Oehlers

Co-founder & consultant Techfield